Materiaalivalinnan tärkeys kulkuneuvoalalla

Suunnittelupalvelumme tarjoaa apua tuotesuunnitteluun sekä materiaalien valintaan. Solumuoveista ja solukumeista löytyy monia eri materiaalivaihtoehtoja, joihin suunnittelijamme ovat perehtyneet. Suunnittelijamme Tero Laitinen ja Tuula Vilkka kertovat, mitä asioita tulee ottaa huomioon materiaaleja valitessa ja miten materiaalivalinnat vaikuttavat lopputulokseen.

Yksilöllinen palvelu ja perehtyminen asiakkaidemme ideoihin ja projekteihin on toimintamme ydin. Suunnittelijamme toimivat tukena prosessin eri vaiheessa, aina tarjouspyynnöistä lopputuotteen valmistusmenetelmien valintaan saakka. Suunnittelussa tärkein vaihe on kuitenkin prosessin alku ja lähtökohdat, jolloin laajan materiaalituntemuksen ja kulkuneuvoalan käyttökohteet tuntevat suunnittelijamme voivat jakaa tietotaitonsa asiakasprojektia varten. Paras tilanne sekä asiakkaan, että suunnittelijan kannalta on, kun projekti on aluillaan ja materiaalivalintoihin voidaan vielä vaikuttaa. Projektien käynnistyessä asiakkaan tarpeista ja toiveista kerätään perusteelliset lähtötiedot. Lähtötietoihin kartoitetaan mm. onko tarvetta piirustuksille ja suunnittelulle, vai onko tuote jo riittävän pitkälle suunniteltu asiakkaan toimesta, mietitään mitkä materiaalit sopivat kyseiseen tuotteeseen parhaiten sekä alustava valmistustapa ja autetaan muotoilussa tarkastelemalla sitä useasta näkökulmasta.

polyuretaanivaahto

Miten oikean materiaalin valinta vaikuttaa kokonaisuuteen?

Olennaista kulkuneuvoteollisuuden materiaalivalintoja tehdessä on ottaa huomioon kokonaisuus. Ennen kaikkea materiaalien tulee tukea tuotteen toiminnallisuutta, mutta samalla olla myös helposti asennettavissa, etenkin kun kulkuneuvoteollisuudessa tuotanto on pääosin sarjatuotantoa, eli koko tuotannon tehokkuuteen vaikuttaa myös tuotannon nopeus. Asennettavuuteen voidaan vaikuttaa solumuovi- ja solukumimateriaalien lisäksi liimojen ja teippien materiaaleilla, jotta asennus olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Toinen tärkeä asia materiaalien valinnassa on kustannustehokkuus. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pääsemme tuotesuunnitteluun mukaan, sitä helpompaa on löytää kustannustehokkaimmat ratkaisut niin materiaaleissa kuin valmistusmenetelmissäkin, sekä valmistusmäärissä, joissa huomioidaan aina myös hävikin määrän minimointi. ”Mitä järkevämmin tuotteet saadaan tehtyä, sitä enemmän niillä on myyntipotentiaalia.”, Tero toteaa.

Kumimatot kulkuneuvoalalle

Mitä asioita materiaalivalinnassa tulee huomioida kulkuneuvoalalla?


Suunnittelijamme Tuula ja Tero kokosivat listan asioita ja ominaisuuksia, joita tyypillisesti huomioidaan materiaalia valitessa:

  • Toiminnallisuuden toteutuminen. Esimerkiksi tiivisteissä vaikuttaa tiivisteen joustavuus ja mukautuvuus, jotta se toimii käyttökohteessa kuten pitäisi.
  • Materiaalin tiheys
  • Materiaalin paloluokka
  • Geometriset toleranssit, eli paksuustoleranssi tai tiheyden toleranssi, mikä on suurin sallittu pokkeama mitasta, jotta materiaali vielä ajaa asiansa.
  • Kemikaalin- ja öljynkesto
  • Äänenhallinta. Joissakin sovelluksissa voidaan lisätä seinämiin massaa, jotta se ei päästä ääntä läpi tai valita ääntä vaimentavia materiaaleja hallitsemaan melutasoa.
  • Kerrosrakenteet, eli haluttujen ominaisuuksien – kuten näyttävä tai likaa hylkivä pinta – saavuttamiseksi voidaan valita ja yhdistää erilaisia materiaaleja.
  • Materiaalin kestävyys
  • Materiaalin puhdistettavuus ja pestävyys. Etenkin raskaassa kalustossa materiaalien tulee usein kestää painepesua.
  • Kustannustehokkuus

 

Yhteistyö asiakkaan kanssa johtaa parhaisiin lopputuloksiin

Koko tuotekehitys- ja suunnitteluprosessin avain on tiivis keskustelu asiakkaan kanssa. Yhdessä saadaan kartoitettua tuotekehityksen kokonaisuus ja havaita kaikki mahdolliset kohdat, jotka siihen vaikuttavat. Pelkkä tuotteen hinta ei ole ratkaiseva, vaan kokonaisuudessa tulee huomioida myös asennuskustannukset sekä tuotteen kestävyys. Kustannustehokkuus muodostuu näiden kaikkien summasta.

Pitkän kokemuksen myötä olemme saaneet todeta, että pääsemme aina parhaisiin lopputuloksiin, kun saamme tehdä yhteistyötä asiakkaan kanssa mahdollisimman varhaisesta vaiheesta lähtien ja saamme mahdollisuuden vaikuttaa asioihin ja valintoihin. Näin kustannuksiakin on helpompi hallita. Suunnitteluyhtesityössä tarjoamme asiakkaalle tiimimme laajan tietotaidon sekä tuntemuksen laajasta materiaalivalikoimastamme ja valmistustekniikoistamme. Organisaatiossamme toimii useampi suunnittelija samassa tiimissä ja pystymme ideoimaan ja tekemään pikaisia testejä ketterästi. Prototyypeillä voidaan aina testata materiaalien sopivuus ja saavuttaa tuote, joka varmasti toimii sekä varmistaa, että tuotteen valmistus sujuu parhain päin.

Tutustu myös näihin
artikkeleihin

Myyntiseminaari 2024

Väitämme että olemme pohjoismaiden johtava solumuoviyritys. Miten perustelemme väitteen? NMC Cellfoam yksikkö toimii kolmessa maassa. Tehtaamme sijaitsevat Ruotsissa ja Suomessa, ...
LUE LISÄÄ
port, container, export-4602964.jpg

Poliittiset lakot jatkuvat ainakin 8.4. asti

NMC Cellfoam Oy tiedote – Poliittiset lakot jatkuvat ainakin 8.4. asti Useat ammattiliitot tiedottivat jatkavansa 11.3. alkaneita poliittisia työtaisteluita vielä ...
LUE LISÄÄ

NMC mukana Alihankintamessuilla

Perinteeksi muodostuneen tavan mukaisesti olemme jälleen mukana Tampereen Messu ja Urheilukeskuksessa järjestettävillä Alihankintamessuilla. Messut ovat käynnissä 26.­–28.9.2023 tiistaista keskiviikkoon klo ...
LUE LISÄÄ
Scroll to Top