HVAC-teknologian kehityksen myötä materiaalivalintojen merkitys kasvaa

Search
Close this search box.

HVAC-teknologian kehityksen myötä materiaalivalintojen merkitys kasvaa

HVAC-teknologian kehityksen myötä materiaalivalintojen merkitys kasvaa

HVAC on lyhenne sanoista “Heating, Ventilation, and Air Conditioning”, eli suomeksi lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointi. HVAC-tuotteet ja kokonaiset järjestelmät, jotka koostuvat useista eri komponenteista, kuten lämmitys- ja ilmastointilaitteista, ilmanvaihtokanavista sekä säätö- ja ohjauslaitteista, ovat suunniteltu ylläpitämään sopivaa sisäilman laatua ja mukavuutta rakennuksissa. HVAC-järjestelmä koostuu useista eri komponenteista, kuten lämmityslaitteista, ilmastointilaitteista, ilmanvaihtokanavista ja säätölaitteista.

Lämmitysjärjestelmä vastaa rakennuksen sisälämpötilasta eri vuodenaikoina, kun taas ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmät huolehtivat sisäilman laadusta, kosteudesta ja ilmankierrosta. Näiden toiminnan hallintaan käytetään yleensä säätö- ja ohjauslaitteistoja, joilla voidaan automatisoidusti säätää esimerkiksi sisäilman lämpötilaa, ilmavirtaa ja kosteutta.

HVAC-järjestelmä on tärkeä osa rakennusten energiatehokkuutta, ja sen oikea suunnittelu, ohjaus ja ylläpito ovat tärkeitä tekijöitä terveellisen sisäilman varmistamisessa. Suomessa on vahva osaaminen alalla ja useita suuria, kansainvälisestikin merkittäviä valmistajia, joiden kanssa olemme saaneet tehdä yhteistyötä.

HVAC-teknologian trendit

HVAC-teknologia on jatkuvasti kehittyvä ala, joka pyrkii vastaamaan asiakkaiden kasvaviin tarpeisiin terveellisen ja viihtyisän sisäilmaston saavuttamiseksi, energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden suhteen.  Asiantuntijamme Juha Lummaa listasi muutamia HVAC-teknologian trendejä, jotka ovat nousseet tärkeiksi alalla:

  • Energiataloudellisuus: HVAC-järjestelmät voivat kuluttaa paljon energiaa, joten energiatehokkuus on tärkeä tekijä. Tämän vuoksi uudet HVAC-laitteet ovat yhä energiatehokkaampia, mikä vähentää sähkönkulutusta ja pienentää näin ollen myös ympäristövaikutuksia. Komponentteina käytetään entistä vähemmän energiaa kuluttavia puhaltimia ja pumppuja. Myös materiaalit ovat kehittyneet ja niissä on päästy parempiin lämmöneristysarvoihin.
  • Vastuullisuus: HVAC-laitteiden elinkaarisuunnittelu on tärkeää ympäristön kannalta. Valmistajat pyrkivät edistämään kiertotaloutta muun muassa tekemällä laitteista helpommin kierrätettäviä, käyttämään uusiomateriaaleja sekä suunnittelemaan kestäviä ja pitkäikäisiä ratkaisuja.
  • Pitkä käyttöikä: HVAC-laitteet ovat kalliita investointeja, joten niiden käyttöikä on tärkeä tekijä. Laitteiden tyypillinen käyttöikä on yli 10 vuotta ja jopa useita kymmeniä vuosia. Kestävyys on olennaista ja huollettavuus tärkeää. Valmistajat pyrkivät kehittämään laitteita, jotka toimivat pitkään vaihtelevissa olosuhteissa vähäisellä huollolla.
  • Laitteiden huollettavuus: HVAC-laitteiden säännöllinen huolto on tärkeää, jotta ne toimivat suunnitellusti ja luotettavasti koko käyttöiän. Uudet laitteet ovat suunniteltu ja valmistettu helpommin huollettaviksi, mikä entisestään parantaa niiden käyttöikää ja luotettavuutta.
  • Helppokäyttöisyys: HVAC-laitteiden käytettävyys, seuranta ja säädettävyys ovat parantuneet uusien älykkäiden ohjaustekniikoiden avulla. Automaattisesti säätyvä ilmanvaihto ja älylaitteilla etäohjattavat HVAC-laitteet paitsi helpottavat arkea, niin säästävät samalla energiaa ja takaavat terveellisen ja viihtyisän sisäilman kaikissa olosuhteissa.
  • Laitteiden melutasot: Melu on häiritsevää, ja se voi olla ongelmallista erityisesti asuintiloissa. Uudet HVAC-laitteet ovat yhä hiljaisempia, mikä parantaa sisätilojen viihtyisyyttä. Puhaltimien ominaisuuksilla ja eristeillä voidaan vaikuttaa äänen muodostumiseen ja johtumiseen laitteissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että HVAC-teknologia pyrkii vastaamaan kasvaviin tarpeisiin mukavuuden, energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden suhteen. Näiden lisäksi, kierrätettävyys, pitkä käyttöikä, helppokäyttöisyys, säädettävyys, hiljaiset laitteet ja laitteiden huollettavuus ovat tärkeitä tekijöitä, joihin laitevalmistajat pyrkivät vastaamaan.

NMC Cellfoam HVAC-alan edistäjänä

 

 

Olemme vahva tuotekehitysorganisaatio, joka pystyy tarjoamaan laadukkaita solumuoviratkaisuja ja ehdotuksia materiaalivalinnoista asiakkaiden tarpeisiin. Olemme aktiivisesti mukana asiakkaiden tuotekehityksessä, ja tarjoamme apua esimerkiksi prototyyppien tekemiseen sekä testauksiin ja mittauksiin. Teemme yhteistyötä yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten oppi- ja tutkimuslaitosten kanssa, sekä osallistumme tutkimushankkeisiin osaamisen ja uusien ratkaisujen kehittämiseksi. NMC Cellfoam on Sisäilmayhdistyksen jäsen ja tuemme työtä puhtaamman sisäilman puolesta.

Erittäin laaja valikoima materiaalivaihtoehtoja ja tiivis yhteistyö useiden materiaalitoimittajien kanssa on yksi vahvuuksistamme. Pystymme valmistamaan räätälöityjä tuotteita asiakkaiden vaatimusten ja piirustusten mukaisesti, kuten erilaiset eristeet ja tiivisteet, joita HVAC-laitteissa käytetään. Valmius tehdä osakookoonpanoa mahdollistaa myös eri materiaalien yhdistelyn, kuten muualla valmistetun metalliosan viimeistelyn meillä. Vahvuuksiamme ovat myös toimitusvarmuus sekä tehokas laadunvalvontajärjestelmä.

Tutustu myös näihin
artikkeleihin

Myyntiseminaari 2024

Väitämme että olemme pohjoismaiden johtava solumuoviyritys. Miten perustelemme väitteen? NMC Cellfoam yksikkö toimii kolmessa maassa. Tehtaamme sijaitsevat Ruotsissa ja Suomessa, ...
LUE LISÄÄ
port, container, export-4602964.jpg

Poliittiset lakot jatkuvat ainakin 8.4. asti

NMC Cellfoam Oy tiedote – Poliittiset lakot jatkuvat ainakin 8.4. asti Useat ammattiliitot tiedottivat jatkavansa 11.3. alkaneita poliittisia työtaisteluita vielä ...
LUE LISÄÄ

NMC mukana Alihankintamessuilla

Perinteeksi muodostuneen tavan mukaisesti olemme jälleen mukana Tampereen Messu ja Urheilukeskuksessa järjestettävillä Alihankintamessuilla. Messut ovat käynnissä 26.­–28.9.2023 tiistaista keskiviikkoon klo ...
LUE LISÄÄ
Scroll to Top